Atracții Turistice ale Deltei Dunării
Pe langa frumusetile Deltei Dunarii, aveti posibilitatea vizitarii numeroaselor obiective istorice din judetul Tulcea.
In comuna Murighiol – Vechea cetate Halmyris este situata in nord-estul Dobrogei. Istoricul latin Flavius Arrianus din secolul al II-lea inaintea erei noastre, in vestita sa lucrare “Anabassis Alexandri (Expeditia lui Alexandru) arata ca dintr-un brat al Dunarii, inainte de varsarea ei in Marea Nagra, se formeaza un lac numit HALMARIS.
Pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria, s-a ridicat in urma cu peste doua mii sase sute de ani vestitul oras Histria, intemeiat de navigatorii si negustorii greci, care s-au asezat in ospitalierul golf de odinioara, cu scopul de a face comert cu bastinasii geto-daci.
asezare civila in comuna Jijila
Cetate Greco-romana, aflata la Jurilovca, datand din secolul V i.Hr.
situat in orasul Babadag, judetul Tulcea si construita in anul 1522, pastreaza intacte arhitectura si dotarile acelor ani. Piese unice prin vechimea si maiestria executiei lor se pot vedea atat aici, cat si la Casa Panaghia. Se poate vizita si mormantul generalului, ctitor al acestui lacas de cult musulman, amplasat in curtea geamiei. Minaretul are 23 metri inaltime.
asezare getica si romana langa orasul Isaccea
in orasul Macin
aflata langa punctul “Piatra Frecatei”, in comuna Ostrov
datand din secolul III-IV d.Hr
fosta fortificatie romana (si cetate medievala), datand din secolul III i.Hr., unde se gasesc cele mai mari necropole getice din tara.
a luat fiinta pe raza comunei Niculitel in anul 1833, pe locul unde in a doua jumatate a secolului al XVII-lea exista un schit de sihastrii. Denumirea si-a luat-o de la “Dealul Cocosului”, din apropiere.
situata la cca 3 km de satul Telita, pe valea paraului Celic, de la care si-a luat si numele (numele turcesc Celic Dere inseamna “parau de otel”, pentru ca aici s-au gasit arme din epoci indepartate). Asezamantul a fost infiintat intre anii 1841-1844 de niste calugari romani si rusi.
Acest sfant asezamant a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici din chirpici cateva chilii si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.
Sulina, ce cuprinde o expozitie documentara privind activitatera Comisiunii Europene a Dunarii.